top of page
Zoeken
Foto van schrijvermeitybodenstaff

Stichting Herdenking Slachtoffers Tweede Wereldoorlog opgericht

Bijgewerkt op: 11 aug.

Sinds 2023 is er in Zwijndrecht extra aandacht voor het einde van de Tweede Wereldoorlog. Meer specifiek het einde van de oorlog met de capitulatie van Japan, waarmee een einde kwam aan de bezetting van Zuidoost-Azië en ook Nederlands-Indië werd bevrijd. Een stuk geschiedenis dat altijd een beladen onderwerp is gebleven. Toch wordt dit stuk geschiedenis al langer landelijk herdacht en krijgt het steeds meer plaatselijk ook zijn eigen plek, zoals nu ook in Zwijndrecht.


Bestuursleden Yayuk Triwahyuni, Daan Spanjersberg en Hilda Rijnaard


We herdenken op 15 augustus allen die door de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië zijn getroffen. Het is een erkenning van hun plaats in de geschiedenis van Nederland en benadrukt de verbondenheid van ons allen met dit gedeelde verleden.


Herdenken

Het is juist die verbondenheid die goed merkbaar was bij de eerste herdenking in Zwijndrecht bij het raadhuis van Zwijndrecht in 2023. Een opkomst die groter was dan gedacht leidde dan ook tot de oprichting van een nieuwe stichting die jaarlijks de herdenking oppakt. Het bestuur bestaat uit Hilda Rijnaard, Yayuk Triwahyuni en Daan Spanjersberg. Alle noodzakelijke voorbereidingen voor de Stichting Herdenking Slachtoffers Tweede Wereldoorlog Nederlands-Indië, zoals het passeren van statuten bij de notaris Eko en de inschrijving bij de Kamer van Koophandel, zijn gedaan.


Op naar de tweede editie

Nu deze zaken goed geregeld zijn, is het bestuur aan de slag met waar zij voor opgericht zijn: het organiseren van de herdenking in 2024. Met de ervaring van de eerste herdenking zijn ze met een groot aantal mensen alweer aan de slag om alles weer net zo waardig te laten verlopen als de eerste editie.


Vredespaal

Burgemeester Leon Anink heeft ook al toegezegd te spreken op het plein tussen de oude en nieuwbouw van het gemeentehuis. Ook de locatie bij de vredespaal staat weer centraal, aangezien deze ook verbonden is met het einde van de Tweede Wereldoorlog.


Atoombommen

Na het vallen van twee atoombommen op Hiroshima en Nagasaki capituleerde Japan. De gevolgen van oorlog, die heel veel slachtoffers oplevert, zijn tot op de dag van vandaag merkbaar. Oorlog werkt door over vele generaties. Sinds 2023 wappert er ook een vredesvlag op het plein bij het raadhuis om daarmee uiting te geven aan de waanzin van oorlog, waar ter wereld dan ook.


Sereen samenzijn

Op 15 augustus om 19.00 uur start de herdenking met sprekers, muziek en een respectvol samenzijn met hapjes en drankjes, koffie en thee. De hapjes worden weer verzorgd door Yayuk, die vanuit Toko Macan acte de présence geeft, net zoals zij dat vaak doet bij Veteranendag en andere Indische bijeenkomsten. Tal van vrijwilligers en organisaties doen belangeloos mee en zo zal ook de scouting weer de bloemen verzorgen en andere hand- en spandiensten verrichten.


Informatie en aanmelden

Wie meer wil weten, wil bijdragen of steunen in welke vorm dan ook, kan altijd contact opnemen met een van de bestuursleden. Daan, Hilda of Yayuk worden ondersteund door hun team en zijn altijd open voor contact. Mailen kan naar daan.spanjersberg@outlook.com.


Tekst: Chris Moorman

18 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page