MISSIE
Onze missie is om de herinnering aan 15 augustus 1945 levend te houden als het einde van de Tweede Wereldoorlog en een belangrijk moment in de Nederlandse geschiedenis. We organiseren jaarlijks een herdenking op 15 augustus in Zwijndrecht waarbij we stilstaan bij de slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de bezetting van Nederlands-Indië. We betrekken nieuwe generaties met activiteiten en communicatie. Daarnaast stimuleert het dragen van de Melati als symbool van verbondenheid, respect en reflectie.
NIEUWE GENERATIES
Een manier om de verhalen door te geven aan de volgende generatie is door middel van educatie. Het is essentieel dat jongeren leren over de geschiedenis van Nederlands-Indië en de impact die het koloniale verleden heeft gehad op vele mensenlevens. Dit kan worden gedaan door middel van lessen, bezoeken aan herdenkingsplaatsen en het organiseren van themadagen.
VERHALEN EN PERSOONLIJKE GETUIGENISSEN
Daarnaast houden we het herdenken van de slachtoffers levend door middel van verhalen en persoonlijke getuigenissen. Het verzamelen en delen van deze verhalen zorgt ervoor dat de herinneringen blijven voortleven en kunnen worden doorgegeven aan toekomstige generaties. Aan de Indische tafel is een groeiende verzameling van persoonlijke verhalen.
KERNWAARDEN
Solidariteit, respect en reflectie zijn belangrijke kenwaarden bij het herdenken van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Door solidair te zijn, respectvol te herdenken en te reflecteren op het verleden, tonen we empathie, erkenning en streven we naar een vreedzame toekomst.
Solidariteit betekent dat we elkaar steunen en helpen in moeilijke tijden. Door solidair te zijn met de nabestaanden van slachtoffers erkennen en ondersteunen wij hen.
Respect houdt in dat we de herinnering aan de slachtoffers eren door hun verhalen te delen en hen met waardigheid te herdenken. Door respectvol om te gaan met de geschiedenis van Nederlands-Indië tijdens de oorlog tonen we onze erkenning voor hun lijden en offer.
Reflectie stelt ons in staat om na te denken over het verleden, lessen te trekken uit wat er is gebeurd en onze kennis hierover te vergroten. Door te reflecteren op de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië kunnen we ons bewust worden van de impact ervan en streven naar een toekomst waarin vrede en vrijheid centraal staan.
PRIVACY VERkLARING
St. Herdenking Slachtoffers 2e Wereldoorlog Nederlands-Indië neemt de bescherming van jouw gegevens serieus en neemt passende maatregelen tegen misbruik, Lees onze privacy verklaring.
Beleid en Beloning
Wij streven naar een beleid waar het herdenken, het vieren van de vrijheid en het organiseren van onderwijsprogramma’s, exposities en tentoonstellingen bijdragen aan het levend houden van de herinnering aan de slachtoffers en de periode van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Lees ons beleids- en beleidsbeloningplan.