top of page
Zoeken
Foto van schrijvermeitybodenstaff

Weer een geweldige opkomst bij tweede herdenking bij de vredespaal



Op 15 augustus 1945 eindigt de Tweede Wereldoorlog met de capitulatie van Japan, na het afwerpen van twee atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. In Europa wordt dan al het einde van de oorlog gevierd, terwijl op datzelfde moment in Azië een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis begint. De verschrikkingen van de oorlog komen slechts mondjesmaat naar buiten. Terwijl in Nederland het gewone leven weer op gang komt, begint in de voormalige koloniën de repatriëring van mensen en de Bersiap.


Nooit vergeten

Dankzij bekende mensen zoals Wim Kan krijgen de verhalen uit die tijd langzaam meer aandacht, maar echte erkenning voor de verschrikkingen blijft uit. Pas 25 jaar na het einde van de oorlog in Azië wordt deze voor het eerst herdacht. Gaandeweg komen er meer herdenkingen in Nederland naast de nationale herdenking, waarvan de eerste editie tienduizend mensen trok.


De Vredespaal in Zwijndrecht

In Zwijndrecht vond dit jaar de tweede editie plaats van de herdenking bij de Vredespaal naast het gemeentehuis. Na de eerste editie vorig jaar is er een officiële stichting opgericht die deze herdenking jaarlijks organiseert. Ook dit jaar waren er weer diverse sprekers. Burgemeester Leon Anink sprak over de verschrikkingen van toen. Kinderambassadeur Noa Bos van basisschool De Develhoek las voor uit het boek Nuri & Nino, geschreven door Wouter van der Spoel en zijn zoon uit Dordrecht. Haar woorden maakten diepe indruk; toen ze stopte, viel er een indrukwekkende stilte, iedereen luisterde geboeid. Meity Bodenstaff-de Folter deelde het verhaal van haar ouders, hun angst en ervaringen tijdens die periode.


Verbinden met nieuwe generaties

De herdenking benadrukt de verbinding met nieuwe generaties. Het gaat niet om de ellende of haat, maar om het bewustzijn van wat er is gebeurd en waar onze identiteit ligt. Veel mensen spreken niet openlijk over wat hen is overkomen, maar koesteren wel hun afkomst. Zoals bij elke oorlog dragen generaties lang een last, of dat nu in het Oosten of Westen is. Belangrijk is dat de vrede duurzaam wordt, en dat was de kern van de herdenking, die met muziek en hapjes werd afgesloten.

Het programma werd door Wendy Hoogendijk gepresenteerd.


Muziek en verhalen

De muziek werd verzorgd door Triple B & Friends en zangeres Luca Conradi, die ook haar persoonlijke verhaal deelde. Toko Macan verzorgde de hapjes, en twee koffietrucks zorgden voor gratis koffie. Daan Spanjersberg, voorzitter van de Stichting Herdenking Tweede Wereldoorlog Nederlands-Indië, sloot de bijeenkomst af met een dankwoord aan sponsors, vrijwilligers en aanwezigen. Hij was blij met de grote opkomst van ruim 250 mensen, van jong tot oud.


De melati als symbool

Het mooie weer droeg ook dit jaar bij aan de sfeer. De melati, een typische Indische bloem, stond centraal als symbool. De melati (jasmijn) staat voor respect, betrokkenheid en medeleven, zoals burgemeester Annink ook benadrukte. De bloem symboliseert het niet-vergeten van een gedeeld verleden dat een veilige plek mag vinden in het hart van de mens. Die sfeer was duidelijk voelbaar tijdens de bijeenkomst.


Verhalen verbinden

Het boek Nuri & Nino is verkrijgbaar bij Toko Macan. Het was Wouters oudste zoon, Sriyanto, die hem aanspoorde om het te schrijven, wat meteen aantoont hoe generaties zich verbinden. Het boek biedt een mooie gelegenheid om gesprekken te voeren over wat er destijds is gebeurd.


Volgend jaar de derde editie

Dankzij de medewerking van de scouting, die tal van taken op zich nam, verliep alles soepel. Maar het is ook dankzij de vrijwilligers, het bestuur en alle aanwezigen dat deze respectvolle bijeenkomst volgend jaar zijn derde editie krijgt. Zet het vast in uw agenda!


Tekst: Chris Moorman

Foto: Elise Spanjersberg

11 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page