TERUGBLIK 2023
Het was een mooie serene bijeenkomst dinsdag 15 augustus in Zwijndrecht, passend bij een herdenking als deze. Met de opkomst van ruim tweehonderdvijftig mensen blijkt wel dat er een behoefte is aan deze herdenking. De locatie tussen het oude raadhuis en het nieuwe gemeentehuis leent zich er goed voor en heeft met de vredespaal een monument wat de link goed legt met de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Nederlands Indië. Een oorlog die eindigde met het gooien van twee atoombommen op Japan waarna het land capituleerde. De steden Nagasaki en Hiroshima werden in één klap vernietigd.
Herdenken en gedenken
Het programma stond in het teken van herdenken en gedenken en was opgepakt door het comité van mensen waaronder een aantal raadsleden die op persoonlijke titel meewerkten aan de totstandkoming. Het initiatief voor deze herdenking was afkomstig van Daan Spanjersberg. Gesteund in zijn wens door voormalig burgemeester Hein van der Loo ging hij aan de slag.
Bekende locatie
De locatie had zich al bewezen met de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Zwijndrecht en Koningsdag. Een gebied met een natuurlijk podium, een monument wat het al zegt; moge vrede heersen op aarde. Want het herdenken van de slachtoffers stond centraal.Live te volgen. De verschrikking van de oorlog, de kampen waar dwangarbeiders verschrikkelijk behandeld werden, waar hele gezinnen opgesloten werden en kinderen zelf maar voor eten moesten zorgen, eindigde deels met de capitulatie. De herdenking van 15 augustus liet met de opkomst een gemêleerd gezelschap zien waarbij alle leeftijden zich verbonden. Ook voor de thuisblijvers of zij die niet konden komen was gedacht. De ATOS zond de gehele bijeenkomst integraal uit.
Muziek en eten verbindt
Het programma begon met muziek door Triple B & Friends met koffie en thee voorafgaand aan toespraken, krans en bloemlegging. Muziek die de sfeer goed ondersteunde en het programma kleurde. Zangeres Ester Latama zong passende liederen en wist de juiste toon te raken en kreeg de mensen mee met het zwaaien met witte zakdoekjes. Het programma werd gepresenteerd door Wendy Hoogendijk, die al eerder met Koningsdag dit had gedaan. Het welkomstwoord werd gedaan door burgemeester Haan die met zijn toespraak treffend verwoordde hoe belangrijk het is om te herdenken, zeker met acht honderdvijftig mensen in Zwijndrecht met een Indische achtergrond . Ook zag hij hoe de opkomst wel aangaf dat deze dag leeft en betekenisvol is om blijvend te organiseren. Kinderambassadeur Norah Welgraven droeg het gedicht van Esther de Beun voor “ Altijd gevangen, nooit bevrijd”.
Passend thema
Door omstandigheden kon Kelly van der Burgh haar voordracht “een verleden herdacht, een toekomst gevormd” niet voordragen maar zij werd vervangen door Marion Bezemer die dit met verve deed. Na de kranslegging door burgemeester Haan konden er bloemen gelegd worden. Het comité had naast hun eigen bloemstuk ook gezorgd voor zonnebloemen. De scouting Panoord verzorgde gedurende en in de voorbereiding voor de nodige hand- en spandiensten zoals het neerzetten van stoelen, het uitdelen van de melati speldjes en belangrijker nog het aanreiken van de krans en de bloemen.
De melati is het herdenkingssymbool dat hoort bij 15 augustus, het is de Indische jasmijn die gedragen wordt als teken van respect. Jong en oud was aanwezig, maar ook het volledige college van B & W, vertegenwoordigers van politieke partijen, veteranen, het 4-5 mei comité, de stichting Stolpersteine en vooral heel veel privépersonen.Goede sfeer in een serene settingNa de ceremonie was er opnieuw muziek van Triple B & Friends en kon men nog tal van lekkers eten zoals spekkoek, sponge cake, loempia’s en tal van lekkers gemaakt door toko Macan. Het mooie weer zorgde voor de extra sfeer waardoor mensen nog lang napraten in een vredevolle sfeer.
Tekst: Chris Moorman
Foto's: Zwijndrechtnet.nl