De witte duif met het olijftakje tussen zijn snavel. Soms een afbeelding op een wapperende hemelsblauwe vlag. Maar altijd herkenbaar als een symbool van vrede. Deze week is de Nationale Vredesweek. Een initiatief van Pax, een Nederlandse non-profitorganisatie in Utrecht. Aandacht voor vrede blijft actueel. Wanneer en waar je ook woont. Vooral dit jaar verdient het al onze aandacht.
Het kan zomaar zijn dat je nog nooit van het plaatsje Mesch heeft gehoord. Toch is het Limburgse dorp een historisch keerpunt. Want op 12 september 1945 was Mesch de eerste plek in Nederland dat werd bevrijd door de geallieerde soldaten. Wanneer we een snel rekensommetje maken betekent dit, dat we dit jaar 80 jaar vrede mogen vieren.
Vrijheid
Helaas staat 80 jaar vrede niet automatisch garant voor een leven in vrijheid.
Daan Spanjersberg, voorzitter Stichting Herdenking slachtoffers 2e Wereldoorlog Nederlands-Indië: “Vrede is voor mij niet alleen de afwezigheid van oorlog tussen landen. Het betekent meer dan dat. Het kan ook oorlog (verwoesting, geweld, intimidatie) zijn bij jou in de straat, in de klas, op het werk of in uw gezin. We mogen elkaar niet beperken in mogelijkheden. Er is geen weiland dat weider wil worden en geen rivier die alleen bij X of Y wil horen. Met andere woorden wij doen het onszelf aan. Voor mij is vrede elkaar de vrijheid geven.”
"Er is geen weiland dat weider wil worden en geen rivier die alleen bij X of Y wil horen. Met andere woorden wij doen het onszelf aan."
Zijn wie ik mag zijn
Wanneer we spreken over vrede en vrijheid vraagt dat de aanvulling van nog één ander begrip.
Je veilig voelen. Het is de combinatie van drie dat bijdraagt aan een leven van (zelf)ontplooiing, groei en mogelijkheden.
Voor Hilda Rijnaard, secretaris van de stichting, is vrede heel concreet: “gaan waar ik wil, staan waar ik wil, zeggen wat ik wil, doen wat ik wil en zijn wie ik mag zijn. Zonder dat ik daarvoor word aangevallen, vervolgd, of veroordeeld.”
Vrijwilliger Chris Moorman heeft ook een duidelijke visie op vrede. “De oorlog in Vietnam en de koude oorlog maakten mij duidelijk hoe belangrijk vrede is. Daardoor kreeg pacifisme een prominente plek in mijn denken, doen en handelen. Vanuit het Tibetaanse leerde ik compassie en omgaan met onderdrukking en overheersing. Vrede draag ik met liefde in mijn hart, zonder een bepaalde denominatie aan te hangen. Ik geloof in een wereld waar elk kind genoeg voedsel krijgt en elke medemens een dak boven het hoofd heeft. Een wereld waar we samen in vrede leven. Dat is vrede die ik visualiseer.”
80 jaar vrede
Aan acht decennia vrede mogen we niet zomaar voorbijgaan. Achter de schermen zijn we druk bezig invulling te geven aan het jubileum jaar. Er wordt nagedacht over een tentoonstelling en het bezoeken van scholen om de geschiedenis te delen over de Tweede Wereldoorlog in Nederland-Indië. Hou vooral onze website en sociaal media in de gaten.
Comments